Sik:s Inlineverksamhet

Aktiviteter

Obs, Internet Explorer fungerar inte för Rapporter! I Rapporter fungerar inte Fri sökning.

Målsättningen är att nästa säsong åka ett par mil på torsdagskvällar då väder och vind så tillåter. Om ledare och intresse finns delar vi upp oss i olika åkgrupper, typ skridskoåkningen. Några gånger under säsongen blir det hel -och halvdagsturer. Kallelse till turerna sker av någon av våra ledare Kaj Persson, Olle Holmberg via e-postlistan Sik-Alla som du själv prenumererar på. Du kan läsa dom inlineturer som vi har kört.

Friesland

Allmänt om vår inlineverksamhet

Vi började med inline 1996. Efter en fantastisk skridskosäsong som slutade på Ringsjön först den 8 april ville många fortsätta att träffas även under "den stora mörka vakens tid". Vi testade bl.a. att hyra inline och flera medlemmar tände direkt på denna lustfyllda sport som då främst utövades av ungdomar.

Sedan dess har verksamheten vuxit och vi är många som tycker att inlineåkning är väl så trevligt som långfärdsskridskor. Åkningen innehåller mycket av det som långfärdsskridkoåkningen ger nämligen:

Precis som med is är det givande att utforska nya åkområden och dess förutsättningar. Asfalt är nämligen en hel vetenskap och åkförutsättningarna varierar starkt.

Delar av Skånes inlinegäng som nu är uppe i ett 60-tal personer träffas praktiskt taget varje torsdagskväll under sommarhalvåret för olika 2-4 milaturer i hela sydvästra Skåne. Vissa gånger gör vi heldagsturer på lite större avstånd inte minst i Danmark. Vi har även åkt inline i Schweiz, Friesland och i Paris.

Läs om gjorda turer

Våra organiserade och även många privata turer dokumenteras i färdrapporter. Här finns färdrapporter från hela Skåne och stora delar av övriga Sverige så om du vill ha tips på lämpliga turer så markera Fritextsökning nederst på öppningssidan och skriv in den ort som du vill passera. Då kommer alla färdrapporter som omnämner den orten fram. Våra färdrapporter har lockat ut många SIK:are och även flera åkare norrifrån för färder i Skåne som är ett veritabelt inlines-eldorado.

Bilder från vår tur i Västergötland i området kring Ulricehamn.

Här finns bilderna från våra inlineturer.

Åkningen

Inlineåkning påminner mycket om långfärdskridskor. Många är rädda för att bromsa men det lär du dig snabbt. Träna på lugna platta ytor med bra asfalt. Åk med böjda knän och med låg tyngdpunkt.

Välj i första hand cykelbanor. På våra turer åker vi även på lågtrafikerade landsvägar och då på höger sida i trafikens riktning. Asfaltytan bedöms efter en femgradig skala där fem är bäst.

Kartor

Gröna kartan som har skalan 1:50 000 är bra att åka efter. Både Malmö och Lund har speciella cykelkartor som du får gratis genom kommunen eller turistbyråer. Vissa färdrapporter har GPS-spår inlagda som du kan följa.

Ribban 1 april

Gruppindelning vid nybörjarturer

Vissa av oss har åkt ett par år, andra är ganska nya inlines åkare och för att alla skall känna sig nöjda vill jag dela in Er i två grupper:

Grupp V Kan åka 10-12km/tim. (Lite som grupp V på skridskoturerna)

Vi åker 1.5 -2 timmar inklusive lite paus. Sträckan blir c:a 15 till 20km. Vissa runder kan kortas av. Lite teknikövning ingår.

Grupp VI Åker långsammare än 10-12km/tim. Vi åker c:a 30 minuter. Denna grupp startar 15 minuter före grupp V. Under dessa 15 minuter gör vi lite enklare övningar i direkt anslutning till startplatsen.

Därefter åker grupp V och VI c:a 15 minuter gemensamt. Efter 30 minuter, egen övning.

OBS Vissa turer är ej lämliga för grupp VI. Underlaget vid starten kan vara dåligt. Se programmet ovan vilka turer som lämpar sig för grupp VI. Läs om dom inlineturer som vi har genomfört.

Till dessa och övriga turer sker kallelse via Sik-Alla av våra ledare Olle Holmberg och Kaj Persson.

Catharina på Ribban

Utrustning

Skydd i form av hjälm, handleds-, armbågs och knäskydd är ett måste! Ta alltid med dig en liten ryggsäck där du har rikligt med vätska, skor, extra tröja mm.

När det gäller själva inlinen finns det mycket att välja på både bra och dåligt. Det är viktigt att skorna sitter skönt. Inte för trångt - tänk på att fötterna sväller när du åkt en stund. Det kan vara en fördel att köpa ett välkänt märke såsom Salomon eller K2 då det blir lättare att få tag i reservdelar till dessa. Väljer man en billig modell är skor och chassin av så låg kvalitet att det inte lönar sig att gradera upp t ex hjul och kullager. Satsa minst 1500-2000 kr på ett par nya inlines om du skall använda dem för att åka längre än ett par kilometer åt gången.

Vi rekommenderar stora hjul därför att dessa går mjukare över ojämnheter. Välj minst 80 mm i diameter. Ju större hjul desto snabbare rullar du. Idag talar man t.o.m. om 100 mm. Mest lämpade för långturer är femhjuliga inlines eller fyrhjulingar med 90-100 mm hjul. Dessa ger pga lång hjulbas och styv chassikonstruktion bra stabilitet framåt/bakåt och i höga farter. Den långa hjulbasen sväljer också ojämnheter i underlaget relativt bra.

Hjulens "däck" är tillverkade av polyuretan och finns i olika hårdheter. 78A-85A är vanliga hårdheter där 78A är relativt mjuka 85A relativt hårda. Hårda hjul rullar snabbare på bra underlag men mjukare hjul dämpar ojämnheter bättre och ger bättre fäste speciellt på fuktigt underlag. Tyngre åkare behöver hårdare hjul än lättare.

Kullagren skall vara ABEC 3-7 och ej komma från Ostasien. Hjulram av lättmetall är starkare än de av plast. Ramen skall ha en styvhet på DR 100-200. Ju styvare desto mer kraft överförs från benen till marken.

Läs dom senaste turerna.

GOD TUR OCH RULLA LUGNT!